Een ‘solidaire’ vlam in Fedasil Poelkapelle voor de lokale voedselbank Sint Vincentius

Een ‘solidaire’ vlam in Fedasil Poelkapelle voor de lokale voedselbank Sint Vincentius

De warmste week

Tijdens de voorbije ‘warmste week’ werd massaal de ‘vlam’ aangewakkerd in Vlaanderen maar ook in het Fedasil-centrum Poelkapelle In deze tijden van Corona en lockdown een mooi gebaar en een teken dat we elkaar een hart onder de riem willen steken.

Ook in het opvangcentrum Fedasil werd de vlam uitgehangen, ook deze bewoners beseffen dat wij “ er meer dan nodig zijn voor elkaar”

In deze moeilijke tijden wensten de asielzoekers concreet mee te werken aan een “solidaire samenleving zonder grenzen”

Dit initiatief kwam van onderuit door de bewoners zelf en de coördinator Sandip PATEL was er de drijvende kracht binnen het centrum.

Sandip patel (35) uit India verblijft al een paar jaar in het asielcentrum te Poelkapelle, samen met zijn vrouw, hun 8-jatige zoon en hun 2-jarige dochter. Zij zien hoopvol uit op de beslissing om van ‘asielzoekers’ als ‘erkende vluchtelingen’ te worden erkend !.

De bewoners Fedasil in Poelkapelle zorgen zelf voor hun levensonderhoud en bereiden zelf hun maaltijden in de gemeenschappelijke keuken. Voor de aankoop van levensnoodzakelijke producten is er een beperkt budget van € 32,5 per persoon en per week voorzien en sommigen kunnen sporadisch aan de slag als seizoenhulp in de landbouw met een arbeidskaart na een verblijf van 4 maand.

Ondanks het feit dat asielzoekers geen toegang hebben bij de voedselbedeling is de werking van de lokale voedselbank niet onbekend.

In samenwerking met Fedasil en de St Vincentuisvereniging lag de focus tijdens de ‘warmste week’ op de stijgende armoede op het lokale vlak, waarbij een 60 gezinnen uit Langemark-Poelkapelle maandelijks aankloppen op de maandelijkse lokale voedseluitreiking.

Moet er nog koffie zijn ?

Volgens de lokale welzijnsschakel Sint Vincentius is koffie in mindere mate voorzien bij de voedselvoorziening vanuit de voedselbank te Kuurne en gezien vraag naar koffie is veel groter dan wat kan aangeboden worden dient er zelfs met de beperkte middelen aan de aankoop te worden voorzien. In onderling overleg met de Fedasil werden de bewoners ‘warm’ gemaakt om in koffie te willen voorzien.

Grenzeloze solidariteit

De oproep van Cardijn aan zijn Kajotters indachtig : “Een boterham en toch delen met elkaar “ tijdens de oorlogsjaren 80 jaar geleden blijft in deze virale oorlogstijd nog even actueel, ook bij de bewoners van het asielcentrum, die het weinige dat ze bezitten willen delen. Van uit hun budget van € 32,5 per week en per volwassene - en - met het karig loon dat zij eventueel verdienen door seizoenarbeid in de land- en tuinbouw, werd er benevens hun eigen noodzakelijke levensmiddelen koffie aangekocht met bestemming voor de ‘mensen in nood’ uit Langemark-Poelkapelle. Solidariteit over de grenzen heen - het weinige toch delen - zoals de ‘herders’ in de Kerstnacht was een uniek en buitengewoon kerstgeschenk voor de lokale Sint Vincentiusvereniging en een licht in de duistere en moeilijke tijden.

Door Sandip werden 117 pakken koffie ingezameld en op 23 december overhandigd aan de Sint Vincentius-vereniging – een super gewaardeerd kerstattentie - voor de gezinnen uit Langemark-Poelkapelle die maandelijks langs komen bij de voedseluitreiking.Op foto: Een fiere Sandip PATEL met zijn kinderen , geflankeerd van links naar rechts : Daniël VANLERBERGHE (Voorzitter SVP599 Sint Vincentius Langemark-Poelkapelle)), Sofie DESSEYN (Centrumdirecteur Fedasil), Caroline AMELOOT (Sociaal Werkster Fedasil), Maddy BOUDEN (de drijvende kracht van de lokale welzijnsschakel Sint Vincentius Langemark-Poelkapelle)